Млади истраживачи Србије
Вести: SEZONA JE POCELA!!! Izaberite kamp i prijavite se na www.mis.org.rs ili dođite do kancelarije svakog radnog dana od 11h do 15h.

*
Добродошли, Гост. Молим вас пријавите се или се региструјте. 10. Септембар 2010, 09:06

Пријавите се корисничким именом, лозинком и дужином сесије

Странице: 1 2 3 [4]   Иди доле
  Штампај  
Аутор Тема: EKOLOGIJA  (Прочитано 8668 пута)
0 чланова и 1 гост прегледају ову тему.
bolid1
Administrator
Super volonter
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 650

« Одговор #45 послато: 04. Март 2007, 02:37 »

@Darko: Definitivno...

@Dusanris: Posto vec pricas da je naucno dokazano, daj nam neku referencu gde bi mogli da potvrdimo ono sto ti pricas. 100% tacno, meni barem, ne znaci nista bez linka na naucni casopis ili publikaciju.
Сачувана

dusanris
Aktivista:)
Polu volonter
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 90

« Одговор #46 послато: 05. Март 2007, 11:00 »

Procitao sam pre nekoliko godina u magazinu Discovery, bila je neka prica o reciklazi i to je navedeno kao (jedini) los primer. Ako neko ima dovoljno vremena da trazi to po internetunetu i po bibliotekama, naci ce. A tacno da kazem broj, pa cak ni godinu-ne znam.
Сачувана
Бојан Б.
Polu volonter
**
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 75

« Одговор #47 послато: 27. Март 2007, 01:33 »

Sto se recikliranog papira tice i stetnosti za okolinu, u procesu reciklaze se u vazduh ispustaju razlicite stetne materije u ne malim kolicinama. Verovali ili ne, naucno je utvrdjeno (ovo je 100% tacno) da je po zivotnu sredinu bolje da se papir proizvodi kao i do sada (tj. bez reciklaze) AKO se za svako poseceno drvo posadi po jedno novo, mlado. U normalnim drzavama, fabrike su obavezne da to rade i da redovno sade drvece (ako to ne urade, cak preti i zatvaranje fabrike), ali kako je to kod nas regulisano, pojma nemam.

Слично сам и ја покушавао да им објасним, а они ме љуто нагрдише :(

али ајде мало да прочачкамо и нађемо референце...ваљда ће онда мало попустити?
Сачувана
Foxy
Polu volonter
**
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 91

« Одговор #48 послато: 02. Април 2007, 08:33 »

Референце... Постоје десетине и стотине истраживања и "истраживања" о томе како фосилна горива штете или не штете, како дуван ово или оно, мобилни телефони....

Мене не можете да убедите да је боље сећи шуме него рециклирати папир...

Сачувана

"Football is a simple game; 22 men chase a ball for 90 minutes and at the end, the Germans win." Gary Lineker
Kaca_flock
Polu volonter
**
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 73

anything but ordinary

« Одговор #49 послато: 22. Април 2007, 00:53 »

Kad god pricamo o ekologiji, o zastiti zivotne sredine, moja prva recenica je da ne znam nista o tome, da znam samo da nista nije apsolutno dobro I apsolutno lose (sve je relativno :P)

Stavovi se menjaju- za reciklazu smo svi mislili da je apsolutno najbolje resenje a sad smo I to doveli u pitanje.
Tako je pre bilo I sa svinjskom masti I margarinom: danasnja medicina kaze da je margarin apsolutan otrov, a da je svinjska mast cak zdrava :S Alkohol medicinski nije vise apsolutno stetan vec je aperitiv pre rucka I do 3 case vina dnevno vise zdravo nego sto skodi J
Najlonska ili kartonska kesa? Ko tu moze biti pametan? U svakom slucaju je sigurno dobro koristiti sto duze samo 1 kesu, a ne za svaku stvar uzimati I bacati novu ;) naravno postujuci higijenu, ne preterivati…
Zato znam da ja stedim papir na drugaciji nacin: evo mojih skolskih svesaka:

koristene knjige.. Izracunala sam da ja najmanje 3 puta manje papira potrosim od prosecnog ucenika.
A tako je I sa svim ostalim

@ Bojan B.
Niko nije rekao da ne treba da stampas tu stranicu: naravno da je to tvoj izbor; neko je samo pokusao da te navede da razmislis o tome, sto ti I jesi uradio. Sto se toga tice obojica ste postigli I ucinili bas sta ste hteli ;)

Sto se tice globalnog zagrevanja I tih klimatskih promena: klima se ne moze posmatrati u tako malom vremenskom periodu! Za posmatranje klime su potrebni milioni godina, nama ionako sleduje ledeno doba, po naucnoj teoriji o ciklusima!

Koliko se meni cini, na ovoj temi svi pokusavaju na svoj nacin necemu da doprinesu I tu su svi u pravu. Ne treba suditi tudja misljenja jer se time nista ne postize. Treba siriti svest o ekologiji cime bi ona doprla do onih koji stvarno mogu puno da uticu! Da li to znaci Misli veliko, ucini bar malo?
« Последња измена: 15. Април 2008, 23:22 Kaca_flock » Сачувана

flock
moi petite, je suis de la dynamite!!!
Бојан Б.
Polu volonter
**
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 75

« Одговор #50 послато: 25. Април 2007, 03:14 »

@Kaca_flock
хвала на поруци, добродошла на ову тему...

...а ево шта сам нашао у данашњој Политици:

Штедљиве и токсичне сијалице
Флуоресцентне сијалице (ЦФЛ) нису еколошке, јер садрже живу која с депоније може доспети у прехрамбени ланац исхране. – Калифорнија више не дозвољава бацање ЦФЛ сијалица у смеће
ЕУ строга и према сијалицама

(Фото ЕПА)

Док се код нас увелико промовишу штедљиве сијалице ради смањења потрошње електричне енергије, оне све више брину светске научнике и екологе, јер садрже малу количину живе, високотоксичне материје. Проблем је у томе како се отарасити ових компактних флуоросцентних сијалица (ЦФЛ) кад прегоре, пошто оне углавном завршавају на депонији, а проблем је што њихова рециклажа није јефтина. Један део живе се испушта с депонија у облику испарења метила живе који лако може доспети у прехрамбени ланац исхране.

Како каже еколог и професор Новосадског универзитета Анђелка Михајлов, енергетске сијалице нису унапред еколошки пријатељске. Аустралија је прва која је увела правила да се обавезно и једино могу користити штедљиве сијалице. Код нас је за домаћинства која редовно плаћају рачуне за струју Електродистрибуција Србије планирала да поклони по две штедљиве сијалице. Поклоњених 120.000 сијалица смањиће потрошњу електричне енергије у нашој земљи за 1,7 милиона киловат-сати за месец дана.

По речима Анђелке Михајлов, компактне флуоресцентне сијалице (ЦФЛ) које садрже малу количину токсичне живе не би добиле препоручујућу оцену „у анализи животног циклуса производа” баш због живе која од тих сијалица када им прође век прави врсту опасног отпада. У нашој земљи постоји велики проблем управљања опасним отпадом, а трошкови рециклирања прегорелих сијалица су веома скупи и могли би се кретати од 15 до 30 центи по сијалици.

Како истиче, ове сијалице више пута дуже трају од стандардних сијалица, чиме се знатно уштеди новац за електричну енергију. Али, ту нису укључени сви аспекти одрживог развоја (животна средина). Ако се узму у обзир трошкови безбедног поступања са овим сијалицама кад више нису за употребу, онда би рачун друкчије изгледао, а посебно друкчије изгледа с аспекта утицаја на здравље, пошто се све интензивније ради на смањивању и забрани употребе свих производа са живом.

Примера ради, лед светиљке (диоде које емитују светлост) још су исплативије кад је у питању уштеда енергије од претходних ЦФЛ, а чак омогућују 90 одсто уштеде у односу на стандардне сијалице, каже Анђелка Михајлов. Ове сијалице не садрже живу, не загревају се код употребе, не производе УВ зрачење и дуго трају.

Европска унија забрањује или уводи јако озбиљну рестрикцију коришћења живе (неке земље ЕУ су забраниле продају живиних термометара), па и у сијалицама. Исто тако су строги прописи управљања опасним отпадом. У ЕУ је висок степен примене донетих прописа у вези са овом токсичном материјом – живом.

Калифорнија, на пример, више не дозвољава бацање ЦФЛ сијалица у смеће, док Масачусетс захтева од произвођача да спроводе програме за рециклирање и да остваре постављене циљеве.

Међутим, с напретком технологије жива би могла постати мање осетљив проблем, бар што се сијалица тиче. Амерички научници раде на удвостручавању енергетске ефикасности обичних сијалица с волфрамовом нити и евентуалном развоју верзија сличних ЦФЛ сијалицама. Такве сијалице стајале би мање него флуоресцентне, али би трајале краће.
„Ми у нашој земљи немамо (још) усаглашено законодавство са ЕУ, а део постојећег законодавства, а односи се на опасан отпад, не примењујемо на задовољавајући начин. За ефикасан одрживи развој неопходно је укључење животне средине у све секторе политике”, каже Анђелка Михајлов.
Н. Ковачевић
[објављено: 24.04.2007.]
Сачувана
dusanris
Polu volonter
Ван мреже Ван мреже

« Одговор #51 послато: 25. Април 2007, 06:55 »

da znam samo da nista nije apsolutno dobro I apsolutno lose (sve je relativno :P)

Prica sa sijalicama to jos jednom potvrdjuje! Postoje stvari koje su dobre za ocuvanje zivotne sredine, ali ni jedna od njih nije carobni stapic bez mane koji resava sve probvleme! Ipak, cinjenica je da ako imamo nameru da bar malo sacuvamo ovu planetu, moramo iz korena da menjamo svoje navike i koristimo "zelene" tehnologije kao i sve ostalo sto moze pomoci sto je vise moguce!
Сачувана
dusanris
Polu volonter
Ван мреже Ван мреже

« Одговор #52 послато: 25. Април 2007, 06:57 »

Ups, greska!  angry Ali, sve u svemu, to sam hteo da kazem, bez obzira da li je prikazano kao citat ili ne!  angel
Сачувана
Kaca_flock
Polu volonter
**
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 73

anything but ordinary

« Одговор #53 послато: 25. Април 2007, 07:18 »

;)
Сачувана

flock
moi petite, je suis de la dynamite!!!
Странице: 1 2 3 [4]   Иди горе
  Штампај  

Пребаци се на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC | Српски превод: Јован Турањанин

Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS! Dilber MC Theme by HarzeM