Млади истраживачи Србије
Вести: SEZONA JE POCELA!!! Izaberite kamp i prijavite se na www.mis.org.rs ili dođite do kancelarije svakog radnog dana od 11h do 15h.

*
Добродошли, Гост. Молим вас пријавите се или се региструјте. 10. Септембар 2010, 08:27

Пријавите се корисничким именом, лозинком и дужином сесије

Странице: [1] 2 3 4   Иди доле
  Штампај  
Аутор Тема: EKOLOGIJA  (Прочитано 8667 пута)
0 чланова и 1 гост прегледају ову тему.
sladja
Kamp Lider
Volonter
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 158

Ko zna za sta je to dobro...

« послато: 22. Децембар 2006, 04:35 »

Skoro mi je palo na pamet da je Ekologija jedna od osnovnih oblas u kojima volonteri, a pre svega MIS deluju ili delaju  :) (bar ja imam takvu sliku). Mislila sam da bi i ova tema trebala da nađe svoje mesto na ovom forumu.

Malo bolje kad sam razmislila, shvatila sam da ima i opravdanih razloga zašto je nema.

Pre svega mislim da o tome ne treba mnogo da se priča, već da se radi.
To stoji, ali ipak mislim da bi poneko možda imao neku pametnu na ovu temu.
(sama pitam, sama odgovaram - čudo)  :) ;) ;)

Pod dva ima i toga da ''mi'' (ne treba se poistovećivati sa svakim, ali šta da radimo tu živimo i treba od sebe poći, a ja znam da je velik broj ovde već to učinilo  :-* za njih)tu temu smatramo ponekad malo manje značajnom od nekih drugih, ili mislimo da o tome neko drugi treba da raspravlja i time razbija glavu.

Pa ko ima šta da kaže neka izvoli!!!!!
« Последња измена: 23. Децембар 2006, 09:38 sladja » Сачувана

...ja sam ovde samo radi ravnoteze medju zvezdama...
Milena
Kamp Lider
Beba volonter
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 18

« Одговор #1 послато: 22. Децембар 2006, 11:31 »

Sladjo, nemoj licno da shvatis ali usteda prostora je jedan od glavnih ekoloskih postulata, ako se ne varam. Smanji slova!
Сачувана
Renegade
Beba volonter
*
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 25

I don't want to be a product of my environment.

« Одговор #2 послато: 22. Децембар 2006, 11:52 »

Sladjo, nemoj licno da shvatis ali usteda prostora je jedan od glavnih ekoloskih postulata, ako se ne varam. Smanji slova!
Boga mi, zaista sam se slatko nasmejao kada sam video i procitao odgovor...
Ali,salu na stranu potpuno se slazem sa Sladjom. To je jedna od onih tema koje se gurnu pod tepih...jer ima pametnijih stvari o kojima cemo govoriti ( i onda krene razgovor o Ceci  :D :D )

Sa tugom moram priznati da sam i ja jedan od takvih (dobro, bez Cece) koji se ne bave Ekologijom i diskusijama o istom (ali opet kome su diskusije pomogle? To se mora delati! :) )i zaista mi je zao zbog toga. Smatram da,dok se svest nas, malih ljudi, ne promeni, i dok ne prestanemo da bacamo smece gde stignemo, jer nas mrzi da odnesemo do kante, ili ne daj boze do kontejnera, nema pomoci na ovom polju. Apsolutno me razori cinjenica da, kad god sam se uspeo na neku planinu mogao sam da vidim velicanstven prizor... Netaknutu prirodu... i flase apatinskog piva. I tako je bilo na Rudniku,na Rtnju, na Ceremosnji,na Jastrepcu... Jednostavno ne shvatam tu logiku ostavi gde god hoces,koga boli uvo...
Сачувана

When I was your age they used to say you could become cops or criminals. What I'm saying to you is this... When you're facing a loaded gun, what's the difference?
http://s1.bitefight.ba/c.php?uid=32509
Дарко
Global Moderator
Ihaha volonter
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 307

Cold Day in Hell

« Одговор #3 послато: 22. Децембар 2006, 12:12 »

Postovani putnici
Planeta pored koje prolazimo naziva se zemlja
Na nju smo takodje poslali monolit
Ali je to bilo tracenje vremena
Jer njeni bivsi stanovnici
Nisu znali pravilno da ga iskoriste
Da jer su bili glupavi
Ceo razvojni ciklus trajao je tri svemirska jutra

Prvo jutro dok je zemlja jos bila mlada
Bez ljudskoga roda i rada
Sve je nekako bilo skladno
Toplo je leto a zimi je hladno

Planeta je imala buducnost pred sobom
Kao nijedna do tad
Ali je neko pogresno shvatio monolit
I s veceri je pocelo da se menja sve

Drugog jutra dosao je covek
I vise nista nije bilo isto
Uzeo je stvari u svoje ruke
Vise nista nije ostalo cisto

Na tome se on zaustavio nije
Iz gluposti je unistio i sebe i druge
Mrznju oruzje i zagdjenje
Zbrisali su svet poput kuge

I treceg se jutra probudila zemlja
Bogatija za jedno novo iskustvo
I opet sve iz pocetka
Ali ovaj put stvorice samo sto je vredno

Flora i fauna nasli su mesto
Ali ljudi na njoj biti nece
U vodicu kroz galaksiju sada
Pise planeta harmonije mira i srece

Kada poseces poslednje drvo zatrujes
Poslednju ribu i reku
Shvatices da ipak ne mozes
Da ubijes ovu planetu

[attachment deleted by admin]
« Последња измена: 22. Децембар 2006, 12:15 Дарко » Сачувана

Gary Moore
bolid1
Administrator
Super volonter
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 650

« Одговор #4 послато: 22. Децембар 2006, 12:12 »

Ma pusti planine.
Ja sam letos vodio kamp na Velikom Ratnom Ostrvu, tamo tek nisi mogo da se izboris sa djubretom...sto nasim, sto uvoznim. Kad odes preko i vidis one gomile svega i svacega, cak smo i benzin nasli, onda tek skapiras koliko ljudi bacaju naokolo.
Fazon je u tome sto svi misle da ce neko drugi da ocisti za njima i da nije frka ako bace flasu u reku, ili na planinu.
Probaj mali eksperiment, kreni u grad i svako djubre koje ti padne pod ruku(tipa papirici, folije od cigara...) stavljaj u dzepove. Dodji uvece kuci i isprazni to u jednu kesu. Ponovis ceo postupak par dana i provalices koliko djubreta, nesvesno, pravis dnevno... :)
Сачувана

Renegade
Beba volonter
*
Ван мреже Ван мреже

« Одговор #5 послато: 22. Децембар 2006, 12:39 »

Ma pusti planine.
Ja sam letos vodio kamp na Velikom Ratnom Ostrvu, tamo tek nisi mogo da se izboris sa djubretom...sto nasim, sto uvoznim. Kad odes preko i vidis one gomile svega i svacega, cak smo i benzin nasli, onda tek skapiras koliko ljudi bacaju naokolo.
Fazon je u tome sto svi misle da ce neko drugi da ocisti za njima i da nije frka ako bace flasu u reku, ili na planinu.
Probaj mali eksperiment, kreni u grad i svako djubre koje ti padne pod ruku(tipa papirici, folije od cigara...) stavljaj u dzepove. Dodji uvece kuci i isprazni to u jednu kesu. Ponovis ceo postupak par dana i provalices koliko djubreta, nesvesno, pravis dnevno... :)

Priznaj ko ti je rekao da su mi dzepovi svaki dan puni djubreta! Ajde,ajde ne stidi se necu ti nista...jos uvek :D
Сачувана

When I was your age they used to say you could become cops or criminals. What I'm saying to you is this... When you're facing a loaded gun, what's the difference?
bolid1
Administrator
Super volonter
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 650

« Одговор #6 послато: 22. Децембар 2006, 19:47 »

hehe...pogledaj potpis... ;D ;D ;D
Сачувана

Renegade
Beba volonter
*
Ван мреже Ван мреже

« Одговор #7 послато: 22. Децембар 2006, 21:45 »

hehe...pogledaj potpis... ;D ;D ;D
Uvek me je interesovalo po kom principu ti djavoli rade! Zna li neko da mi objasni?
Ali, u svakom slucaju, bilo bi mi lakse da ne znam ko me posmatra :D
Сачувана

Бојан Б.
Polu volonter
**
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 75

« Одговор #8 послато: 23. Децембар 2006, 01:35 »

Flora i fauna nasli su mesto
Ali ljudi na njoj biti nece
U vodicu kroz galaksiju sada
Pise planeta harmonije mira i srece

ауу :o, човече, ово као да је писао неки /bolid1: Zabranjeno vredjanje/, утописта...

треба се борити за очување животне средине, вршити ремедијацију*, и све у циљу очувања нормалних животних услова за будућност...
али никако то сматрати приоритетом у односу на светињу људског живота, који треба увек да буде на првом месту...

*детаљније на www.remedijacija.com
« Последња измена: 25. Децембар 2006, 19:32 bolid1 » Сачувана
Дарко
Global Moderator
Ihaha volonter
Ван мреже Ван мреже

Cold Day in Hell

« Одговор #9 послато: 23. Децембар 2006, 02:07 »

ауу :o, човече, ово као да је писао неки/bolid1: Moderirana poruke.  утописта...

*детаљније на www.remedijacija.com

...realista!?!

Mislim sta reci...
Mozemo se mi igrati "ciscenja" planete,ali da li se problem zastite zivotne sredine moze resiti samo skupljanjem plasticnih flasa i kesa.
Pogledajte situaciju kod nas,mislim da se u dogledno vreme  nista konkretno nece promeniti.Bar dok se ne donesu zakoni po ugledu na evropske i dok se isti ne pocnu primenjivati i njihovo krsenje sankcionisati!
Na prvom mestu je industrija,i njen profit,ostalo nije bitno...
Cist primer je Pancevo i Kosjeric!Tamo su zdravlje i zivoti cena koja se placa zarad svega toga.
I tako,pricom mic po mic mogu doci i do (ne)sporazuma iz Kjota,otapanja polova(nema teoretske sanse da se ta voda ponovo zaledi) itd,itd..
..jednostavno stvorili smo lancani proces koji se krece brze nego sto primecujemo a povratka na staro NEMA!

UFFFF,nisam ni na pola price ali moram prekinuti,zurim na job,dovrsicu misao...

[attachment deleted by admin]
« Последња измена: 25. Децембар 2006, 19:33 bolid1 » Сачувана

Gary Moore
ladybug
Polu volonter
**
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 73

« Одговор #10 послато: 24. Децембар 2006, 02:54 »

ljudi, to sa ekologijom uopste nije SALA (* pozdrav za Bokija  ;D)...mi smrtnici treba da radimo ono sto je u nasoj moci (ciscenje, sakupljanje flasa i papira ) i da se zalazemo za ocuvanje Zemlje....a i zakoni bi morali sto pre da se donesu da bi se iole malo sacuvali.... nema veze, iako su sitnice, od toga se pocinje...mozda cemo jednog dana uciniti nesto vise...

primera radi, secate se Cernobila...imala sam priliku da budem u Belorusiji mesec dana...cela nacija im je bolesna...boluju od stitne zlezde skoro svi...zivotni vek im je kraci, zene mogu da radjaju do 25-znaci, totalni smor! i jos uvek se nisu oporavili...posle toliko godina.

Znaci, ljudi -AKCIJA!!!!
« Последња измена: 24. Децембар 2006, 10:17 ladybug » Сачувана

one to treasure the rest of your days here and
give you pleasure in so many ways dear and
finally you have found something perfect and
finally you have found......here we go
sladja
Kamp Lider
Volonter
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 158

Ko zna za sta je to dobro...

« Одговор #11 послато: 25. Децембар 2006, 14:49 »

Kako bi neko  ;) rekao, ne treba da budeš mnogo pametan da vidiš da ovo što se dešava oko nas ne vodi ničemu ili bar ne nečemu obećavajućem.

Koliko smo spremni da sami sebi priznamo šta smo uradili i šta nismo. Ono što čujem vrlo često kao komentar na ovu temu je: džaba što ja vodim računa ili čistim kad neko drugi to ne radi.
Niko ne poriče da to postoji, ali ponekad se pitam kolika je moja odgovornost kad vidim druge da rade nešto što ne valja, a ja prećutim.  :-\

Jeste, i to je nešto što mogu i što bi trebalo da uradim kad mogu, da ne prećutim. :o

I to je deo AKCIJE.
Сачувана

...ja sam ovde samo radi ravnoteze medju zvezdama...
Дарко
Global Moderator
Ihaha volonter
Ван мреже Ван мреже

Cold Day in Hell

« Одговор #12 послато: 31. Јануар 2007, 12:34 »

Akcija - 5 Minuta odmora za Zemlju - Ugasite svetla!

Pridružimo se globalnoj akciji i svi zajedno ugasimo svetla 01. febraura između 19.55 i 20.00 i tako učestvujmo u najvećoj akciji protiv klimatskih promena sa štednjom energije.

Dozvolimo planeti Zemlji 5 minuta odmora! Ne traje dugo i ne plaćate ništa!

Akciju je pokrenula mreža nevladinih organizacija 'Alijansa za Zemlju' (L'Alliance pour la Planète www.lalliance.fr) koja broji 72 članice.

Zašto 1. februar?
Zato što će na taj dan klimatski eksperti Ujedinjenih Nacija objaviti Izvještaj o klimatskim promenama u Parizu.
Jedinstvena prilika da se dodatno obrati pažnja na klimatske promene u svetu.
Сачувана

Gary Moore
Бојан
Administrator
Mega volonter
На мрежи На мрежи

Поруке: 836

« Одговор #13 послато: 31. Јануар 2007, 13:09 »

Одлична идеја!!!

Скоро сам читао да када би свако домаћинство у ЕУ променило само три сијалице у својој кући, уместо обичних, ставили флуо сијалице, уштедели би довољно енергије колико троши јавна расвета у ЕУ!!!

Ове ствари могу да промене неки ток догађаја. Можда је и касно, можда и не можемо назад али не смемо да престанемо да покушавамо!!

Сачувана

R9
radule
Kamp Lider
Volonter
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 148

Matala, ljubav mog zivota...

« Одговор #14 послато: 01. Фебруар 2007, 03:15 »

da, mozda je i kasno i mozda ne treba da prestanemo da pokusavamo, ali kako ovo drugo objasniti ljudima?

mnogi ukazuju na to da su klimatske pomene neizbezne ali ne zbog ljudskog delovanja vec zato sto je to prirodan tok stvari. jedina konstantna stvar na svetu i jeste promena. ali i ako je tako da li to ljudma daje za pravo da se ovako raskalasno ponasaju?

mi nismo gospodari prirode, mi smo njen deo! nisam bas optimista po pitanju toga da ce ljudi to ikada shvatiti. lepo kaze Nikola Simic "zinulo im .... za pare!"
Сачувана

dishemo, stvaramo, sudaramo se k'o elektoroni.....
Странице: [1] 2 3 4   Иди горе
  Штампај  

Пребаци се на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC | Српски превод: Јован Турањанин

Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS! Dilber MC Theme by HarzeM